Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oostzee

De Oostzee, ook wel Baltische Zee genoemd, is een randzee van de Atlantische Oceaan en al sinds jaar en dag een heel afwisselend zeilgebied. Tussen bizarre rotskusten en idyllische, kleine eilanden in heldergroen water lijkt het soms alsof de tijd heeft stil gestaan. Ontdekt u de sfeer in de kleine havens, kleurrijke vakwerkhuisjes, witte stranden en eenzame ankerplaatsen.

Tijdens een zeilreis op de Oostzee krijgt u binnen de kortste tijd een goede indruk van de rijke natuur, cultuur en geschiedenis van de diverse Baltische staten. De wateren van Duitsland, Denemarken, Zweden en Polen trakteren u op avontuurlijke zeereisen en ook de zon zeilt in de zomermaanden meestal mee. De nachten in het Noorden zijn lang en licht, de temperaturen meestal aangenaam en op het Oost-Duitse eiland Hiddensee telt men regelmatig de meeste zonne-uren van het land.

Eb en vloed hebben nauwelijks invloed op de waterstanden in dit gebied en daardoor is het water dan ook glashelder en met weinig tot geen stroming een frisse duik altijd veilig en vooral heerlijk. Misschien zwemmen wel wat bruinvissen mee… Geen paniek, deze kleine walvissen eten veel liever vis dan mensenbenen!

Houdt u ook van een visje? Geniet dan in de talrijke oude vissershavens van verse, regionale visspecialiteiten of werpt u zelf een hengel. Schol, zalmforel en haringen bijten hier graag. 

In vergelijking met andere vaargebieden is het op de Oostzee nog redelijk rustig en kunt u tijdens u verblijf unieke plaatsen ver weg van het massatoerisme ontdekken. De aankomst van een traditioneel zeilschip is in sommige havens zelfs zo speciaal dat bijna het hele dorp ervoor leeg loopt.

jh-fahrgebiet-ostsee-180202-nl2

Vaargebied Oostzee

Op de prachtige Oostzee bieden zich diverse verrassende zeilroutes aan. Kappeln, Kiel, Rostock en Stralsund zijn als startpunten uitermate geschikt. Leest u gerust verder voor meer informatie over de mogelijkheden in de regio’s rond deze havens.

aero7

Westlijke Oostzee

Vanuit Kiel of Kappeln ontdekt u de parels van de Oostzee, de Deense eilanden, waarvan elk een geheel eigen karakter heeft. Op het eiland Aerø bevinden zich de kleine steden Marstal met haar bijzonder interessant scheepvaartmuseum en Aerøskøbing, waar u door een sprookjeswereld van Hans Christian Andersen lijkt te wandelen.

Op Fyn, het één na grootst eiland van Denemarken, kunnen we in levendige, grote steden als Svendborg en Fåborg vast maken. Laatstgenoemde heeft een bezienswaardig, middeleeuws stadscentrum. Ernaast is ook Sønderborg op het eiland Als één van de grotere steden waar zelfs de koningin van Denemarken elke zomer enkele weken met de koninklijke jacht Dannebrog verblijft.

Uiteindelijk zijn het niet alleen de grote steden maar vooral de vele kleine plaatsen en eilanden die het gebied zijn bijzondere charme verlenen. Na een beetje shopping en sightseeing zeilen we dus verder naar meer rust en ruimte.

Zuidelijk van Fyn tussen de kleine en de grote Belt ligt een eilandengroep die u niet mag missen. Op Lyø, Avernakø en onze persoonlijke favoriet Strynø wandelt u tussen graanvelden en fruitbomen net even iets langer naar het dorp maar dat is absoluut de moeite waard. Er bevindt zich dan een kleine koopman, misschien zelfs een krø (Deens voor kroeg) en bijna elke familie heeft aan de straat wat spullen te koop - levensmiddelen uit eigen tuin of gewoon leuke rommel. Uitzoeken, geld in de jampot, klaar. Typisch Denemarken!

De Duitse Oostzeekust heeft natuurlijk ook een hoop leuks te bieden. In het land van de fjorden tussen Kiel, Eckernförde, de Schlei en Flensburg waar ooit de Vikingen hun veilige dorpen hadden leven heden ten dage veel vissers maar ook het toerisme is er al volop ontwikkeld. Tussen rode rotskusten en gele raapzaadvelden zijn campings, jachthavens maar ook kleine steden met vakwerkhuizen typerend voor de omgeving.

In het oosten van de Kieler Bucht ligt het eiland Fehmarn met het piepkleine haventje Orth waar de mensen zich steeds weer over onze komst verbazen. Op zoek naar meer drukte en gezellig op stap? Dan slaan we vlak voor Fehmarn af en gaan naar het tegenoverliggende Heiligenhafen waar in de kroegen rond het marktplein altijd iets te beleven valt.

schlei3

Mogelijke reisdoelen vanaf Kappeln en Kiel:

Al na enkele dagen aan boord kunt u zich verbazen over de diversiteit van dit zeilgebied. Hier valt werkelijk voor iedereen wat te beleven.

Weekend: Eckernförde, Flensburg, Marstal, Sønderborg, Heiligenhafen of Fehmarn
Midweek: Eilandhopping in de Deense Zuidzee
Week: Een rondje Fyn
Belangrijk: De route is altijd afhankelijk van het schip en het weer en kan daarom pas aan boord worden besproken.

DSC-101

Zuidelijke Oostzee

Stralsund en Rostock zijn uitstekende afvaartshavens voor een omronding van  het eiland Rügen. Het grootste eiland van Duitsland heeft voor iedereen wat te bieden zoals de rustige havens Gager en Glowe of de meer toeristische plaatsen Binz, Selin en Lauterbach. Natuurlijk niet te vergeten de wereldberoemde krijtrotsen!

Waarom dus niet gewoon een rondje Rügen?

Koersen we vanaf Stralsund richting zuidoost dan verschijnt al na enkele uren het schiereiland Usedom met talrijke, pittoreske badplaatsen en fantastische, witte stranden – ook Polen is nu niet meer ver.

Bent u meer geïnteresseerd in een echte zeereis naar het hoge Noorden? Zeilend langs Hiddensee met de havens Vitte en Klooster en door smalle geulen bereiken we de open zee. Met mooi weer hebben we al snel de 128 meter hoge krijtrotsen van het Deense eiland in het zicht en is een zwemstop moeilijk te weerstaan. Binnen één dag kunnen we dan in Zweden zijn en in grote steden als Trelleborg en Ystad vastmaken.

Echte avonturiers kunnen zich voorbereiden op een lange zeildag. Vroeg in de ochtend gaan de trossen los, worden de zeilen gezet en daarna op zee ontbeten. Uren lang zal er niets te zien zijn dan water en hemel – dan de verlossende kreet "Laaaaaaand in zicht!" – even later zijn we op Bornholm. Het kleine eiland is net een miniatuurversie van Denemarken en verstopt erachter zitten de eilanden Christiansö en Frederiksö die het meest oostelijke punt van Denemarken markeert. Dit moet u gezien hebben.

Binnen één week kunnen we met de juiste wind 4 verschillenden landen opzoeken waar men ook nog eens met verschillende munteenheden moet betalen. Als dat geen echte vakantie is...

DSC-91

Mogelijke reisdoelen vanaf Stralsund en Rostock

Al na enkele dagen aan boord kunt u zich verbazen over de diversiteit van dit zeilgebied. Hier valt werkelijk voor iedereen wat te beleven. 

Weekend: Kühlungsborn, Hiddensee, Greifswald, een haven op Rügen of het Deense eiland Falster.
Midweek: Rondje Rügen, Hiddensee, Usedom of de krijtrotsen van het Deense Møn
Week: Vier landen in één week? Zuid-Zweden, Bornholm, Polen en terug naar Stralsund

Belangrijk: De route is altijd afhankelijk van het schip en het weer en kan daarom pas aan boord worden besproken.